PALMAROSA UÇUCU YAĞI (Cymbopogon martinii)
Hint veya Türk sardunya, olarak da bilinen Palmarosa, Hindistan’a özgü Cymbopogon (limon otu) cinsinden tropikal bir çim türüdür ve zengin uçucu yağ kaynağı ile bilinir. Tatlı ve gül yağı gibi koktuğu için en çok palmarosa adıyla bilinir. Soluk sarı renkli uçucu yağı , yüksek oranda geraniol içerir. Taze , çiçeksi ve tatlı kokusu, tıbbi ve ev içi kullanımları açısından oldukça değerlidir.
Elde Etme Yöntemi
Çiçekleri henüz açmadan toplanmış ve kurutulmuş toprak üstü kısımlardan buhar veya su distilasyonu ile çimin sapından çıkarılır.
Kullanım Alanı Ve Faydaları
Aromaterapide kullanıldığında, palmarosa yağı yorgunluk, stres, endişe gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur. Zihin üzerinde canlandırıcı bir etkisi vardır.
Antiseptik ve antiviral özelliği ile cilt sorunlarında kullanılır. Cildi canlandırır, parlaklık kazandırır, hücre yenilenmesini arttırır. Eklem ve kas ağrılarının giderilmesinde etkilidir.
Cildi yumuşak ve nemli tutar.Cildi nemlendirmeye , hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur.
Palmarosa uçucu yağı böcek kovucu olarak da etkilidir.
Saklama Koşulları
Çocukların erişemeyeceği yerlerde Isı, ışık ve nemden korunacak şekilde, serin bir ortamda saklanmalıdır.
Referanslar Ve Uyarılar
Şubat 2021, A’dan Z’ye Tıbbi Yağlar ve Aromatik Sular
Uçucu yağlar çok güçlü yağlardır. Cilde uygulama ve masaj uygulamaları için mutlaka bir taşıyıcı yağ (susam yağı, tatlı badem yağı, hindistancevizi yağı veya jojoba yağı vb. gibi) ile seyreltilmesi gerekir. Cilde doğrudan uygulanmamalıdır.
Bileşiminde bulunan aktif maddelere hassasiyeti olan kişiler kullanmamalıdır. Alerjik reaksiyon gösterme ihtimaline karşı uygulamadan önce cildin ufak bir noktasında mutlaka yama testi yapılmalıdır.
Saf uçucu yağlar dahili olarak kullanılmamalıdır. Göz çevresi, dudak, tahriş olmuş deri bölgeleri gibi hassas bölgeler ile temasından kaçınılmalıdır.
Hamile ve emziren anneler ile 18 yaş altındaki çocuklar bu uçucu yağları, sağlık uzmanlarına danışmadan kullanmamalıdır.